Bundl - A journey worth sharing

Menu Close menu
Read in English
Meeting People
Jeroen Jonk

augustus 7, 2016

Wat levert ‘niet doen’ op?

Van 1 tot 5 juli ben ik, samen met 10 andere mannen, nog intenser de weg naar de natuur en mezelf bewandeld tijdens de mannenexpeditie georganiseerd door Raymond van Otro-Elements. Baden in de koude rivier. Lange, uitdagende wandelingen in de bergen. Hout hakken. Vuur maken. Een zweethut beleven. Tijd voor reflectie en digitale detox. Deze elementen gaven mij ruimte voor nieuwe levens-inzichten. Spontaan, tijdens een 6 uur durende bergtocht in de ruige Italiaanse Alpen, raakte ik diep in gesprek met Raymond. Onbewust ging hiermee een diepere wens van LetsBUNDL. in vervulling. Het delen van inspirerende levensverhalen. Journey’s worth sharing, deel 1 werd geboren.

Wie is Raymond?
4 jaar geleden vertrok Raymond met zijn vrouw, Blanca, en 2 (inmiddels 3) kleine kinderen naar Italie om te genieten van ‘La Dolce Vita’. Zonder plan op avontuur! Raymond is werkzaam als huisarts, bergarts in Italie en acupuncturist in Zwitserland. Ook organiseert hij ‘terug naar de kern’ expedities in de Italiaanse Alpen. Verdieping vind hij in de Boeddhistische levenswijze en het sjamanisme, het werken met mensen in de natuur en zijn werk als dokter.

otro elements raymond tweeluik_opt

Wat is je  ideale dag/droomdag?
Raymond blijft even stil. Wat antwoord je als je voldoening weet te halen uit zoveel aspecten van het leven? Samen ‘zijn’ met het gezin. Zijn nieuwe werk als arts en acupuncturist in Zwitserland. Het begeleiden van groepen in de natuur. Het antwoord van Raymond klinkt even puur als eenvoudig. “De ideale dag ontstaat vanzelf als ik de tijd neem om alles met aandacht te doen. ‘Aanwezig in’ en ‘genietend van’ ieder moment. Zien wat er ‘is’. Leven in plaats van werken”.

Wie is of was je mentor/gids in je leven?
De fysieke gidsen in mijn leven brachten me allemaal steeds iets dichter bij de natuur. Veel bijzondere mensen heb ik ontmoet op mijn levenspad. Van mijn vrouw Blanca, Boeddhistische monikken tot authentieke berggidsen. Één van de huidige gidsen is geen fysieke persoon maar de zweethut. De zweethut is een eeuwenoud Indianen ritueel. Het brengt me dichter tot mijn eigen kern en verbindt op een diep niveau met de omgeving, natuur en anderen. Het brengt me in contact met ‘hetgeen wat groter is dan wij’ ,wat niet te bevatten is en dat maakt me tegelijkertijd heel “humble”. Ik sta inmiddels, diep geworteld, op twee benen en hoop nu een gids en mentor van anderen te mogen zijn.

Wanneer heb jezelf overtroffen of iets gedaan buiten je comfortzone?
Ook hier valt Raymond weer even stil voor een moment van reflectie. ‘Overtreffen associeer ik direct met daad- en wilskracht’, zegt hij even later. Dat is nu net iets wat van nature bij me past. ‘Overtreffen’ zit voor mij dan ook in ‘NIET DOEN’. Zoals tijdens het oprichten van een ecovillage in Alagna. Een grote droom en een gigantisch project wat enorm veel aandacht vroeg. Hier was ik drie jaren lang heel hard voor aan het werk om het van de grond te krijgen. Een paar maanden ‘niet doen’ gaf mij het inzicht dat er op dit moment nog geen gezonde voedingsbodem is voor deze mooie levensdroom. Ik heb het voor ‘nu’ losgelaten.

Als jij de interviewer zou zijn…..
Welke vraag zou jij dan stellen? En wat is op deze vraag jouw antwoord?
Nu komt het antwoord onverwacht snel. Resoluut zegt Raymond: ‘
Wat weerhoudt jou om het leven te leven zoals je wilt? Ik vind dit een mooie vraag omdat veel mensen van nature geneigd zijn dit antwoord buiten zichzelf te zoeken.  Te denken in termen van beperkingen in plaats van mogelijkheden. Zich te laten lijden door angst in plaats van vertrouwen. Ze gaan vergelijken en roepen: ‘Ja, maar jij! Ze hebben het gevoel dat het roer rigoureus om moet. Hierdoor bewegen ze niet. Terwijl je ook kleine stappen kunt zetten richting je droom. En voor jezelf, Raymond. Weerhoudt jou nog iets? Hooguit om nóg dieper te aarden, rusten en vertrouwen dan ik al doe. Nog meer ‘NIET DOEN’.

Wil je meer weten over Raymond, kijk op Otro-Elements. Of over zijn vrouw Blanca, kijk op insightorout.

otro elements groep

Comment