Bundl - A journey worth sharing

Menu Close menu
Read in English
The Journey
Over de trail run finish
Sandra Lensink

december 18, 2016

terugblik 2016

Dorine Smilde van smileconnects vroeg of wij voor haar nieuwsbrief-lezers een blik wilden werpen op 2016. Nou dat wilden we. Een heel speciaal jaar. In één woord. Het was magisch! Benieuwd naar onze reflectie? Lees snel verder.

Wat hebben jullie het afgelopen jaar gedaan?

Wij, Jeroen, Sandra en onze hond Floyd gingen in december 2015 met onze camper op pad om voor onbepaalde tijd door Europa te reizen. Een diep verlangen naar vrijheid ging hiermee in vervulling. Naar tijd voor elkaar. Naar ruimte om onverwachte en onbekende afslagen te kunnen nemen. Onbepaalde tijd werd 9 maanden. De nieuwe huurders die we in september zochten voor ons appartement in Amsterdam, werden we, geheel onverwacht, zelf.

Hoe is de reis bevallen?

De eerste maanden was het afkicken van werk, zucht Jeroen. De smaak van ‘buiten leven’ al proeven én nog hijgend op zoek naar internet zijn. Ingesleten patronen laten zich niet zomaar uitpoetsen. Trailen door de reusachtige bergpartijen van Embrun, de Spaanse Pyreneeën, Sierra Nevada én de naar eucalyptus geurende heuvels van Portugal zorgden voor balans tussen de linker- en rechterhersenhelft. De waarde van regen, wind, hagel, sneeuw, felle zonnestralen in je gezicht voelen. Sandra knikt instemmend en vult aan. De reis voelde klein in het leven op 12 vierkante meter. Knus, door de geur van zelfgebakken brood. Confrontaties brachten vragen naar boven. Wie ben jij? Wie ben ik? Onze weg meanderde richting vrijheid.

Wat heeft het ons gebracht?

Van een ingeslapen relatie. Allebei te drúk drúk drúk met anderen helpen hun kracht aan te boren door middel van trainingen, coaching, yoga en meditatie. Zijn we, na vechten, huilen, lachen, praten, dansen, zingen, weer klaarwakker richting elkaar. Onze fundering is in beton gegoten. Van hieruit kunnen we elkaar nu de ruimte geven ons eigen, nieuwe pad te plaveien. Je eigen relatie en al je ontmoetingen zijn je richtingaanwijzers. Frusteert iemand jou? Oordeel je over iemand? Kijk eens in de spiegel. Onderzoek jezelf.

Wat voor impact heeft het op je persoonlijke groei gehad?

Jeroen lacht. Ik vond Sandra soms koel, afstandelijk, hoekig. Niet in de gaten hebbende dat mijn eigen zakelijke hoofd hiervoor zorgde. Tijdens iedere rit of wandeling zag ik wel een locatie waar ikzelf of Sandra een retreate kon geven. Ik regel het wel. Tot ze stampvoetend ontlaadde. Back off! Ook het reisplan had ik iedere dag strak in mijn eigen hoofd, zonder te delen. Wilde Sandra een voor mij onverwachte afslag, dan ging mijn gezicht op zuur. Nu neem ik de tijd om mijn plannen, gevoelens en emoties te delen. Het mag er allemaal zijn. Sandra ontvangt ze als een warm bad.

En ik, Sandra, ergerde me geel aan de ‘luiheid’ van Jeroen. Wat een grap, als ik kijk hoe ik het trailrunnen benaderde. Iedere dag meer uitdaging. 3 trainingscampen volgen om afgelopen september Tour Monte Rosa (in 3 dagen 116km met 8.500 hoogtemeters) te doen. Ik stond gespannen aan de start. Kan ik dit wel? Jeroen, veel minder getraind, was über-relaxed. Raad eens wie er lichtvoetig over de trails vloog? Op de tweede dag van deze race sprong bij mij de lamp fel aan. Waarom moet ik altijd keihard bikkelen? De lat steeds hoger leggen? The story of my life. Bij thuiskomst in Nederland ging ik pas echt 3 maanden ‘niets-doen’.

Sandra Lensink en Jeroen Jonk - trail running

Welke inzichten heb je gekregen?

Het allerbelangrijkste inzicht voor beiden is wel dat je afstand, tijd en lef nodig hebt om definitief strepen te zetten door je ‘aangeleerde ikjes’. Niet honderd dingen half, maar 10 dingen goed doen. Een mooi voorbeeld zijn deze vragen van jou, Dorine. Vorig jaar had je vluchtige, hoofdelijke antwoorden van ons ontvangen. Nu hebben we onze harten laten spreken door bij iedere vraag 10 minuten intuitief te schrijven. Het voorlezen aan elkaar bracht ontroering. Gelukstranen en verliefde knuffels. Wow! Wat hebben wij een gave reis mogen maken door het innerlijke en uiterlijke landschap. Dankbaar voor alles! Ook voor het twee keer opgesleept worden omdat de camper het begeven had. Het moeten logeren bij de garage. De inbraak. Zonder dalen, geen pieken.

Wat zijn de nieuwe plannen?

Terug in Nederland merk ik, Jeroen, dat ik in mijn flink teruggesnoeide zakelijke bos alweer nieuwe aanplant aan het poten ben. Welke stukken bos verkoop ik nog? Waar wil ik plaats voor nieuwe struiken en bloemen? De vraag: ‘levert het bos nog net zoveel op als ik het anders inricht?’, zorgt nog voor angst, voor vasthouden. Het komende jaar wil ik pionieren in de combinatie TAO en golf. En ik wil anderen gidsen in de weg naar ‘back to your true nature’ door mijn leiderschapsprogramma in de bergen uit te voeren.

En wat is jouw ideaalplaatje Sandra? Door de week het bruisende stadsleven. Door middel van yoga, yoga&run en persoonlijke coaching anderen in beweging zetten. Yogaretreates in het buitenland organiseren. Muziek maken. Zingen. Iedere dag een ander koffietentje om te schrijven. Mensen te ontmoeten. In het weekend in de camper springen voor trailevents, de natuur, stilte. Tot onze wangen bol staan, snoepen van het beste van al deze werelden.

Samen bouwen we verder aan de eerste verdieping op onze rotsvaste fundering. We trainen onszelf in ‘diep luisteren’ door Geweldloze Communicatie. En we maken minimaal één avond in de week vrij voor tantrische oefeningen gericht op een diepere, energetische verbinding met elkaar. Onze kosten hebben we vorig jaar al drastisch teruggeschroefd. Klein wonen, kleine auto, etc. Dit geeft ruimte om in de maanden juni, juli, augustus weer te vertrekken. Het idee is richting Scandinavië, maar pin ons er niet op vast. We staan wagenwijd open voor het onverwachte.

Wat is jullie advies aan anderen?

Ons advies heeft Merel Morre prachtig verwoord in het onderstaande gedicht:

PAD
neem de bocht
en als je wilt
vlieg je er zingend uit
klim de berg
en als je mag
stop je vlak voor de top
volg de lijn
als het je past
blijf je steeds erbinnen
dwaal doodlopend
als je botst
verleg en laag je lat
maar blijf in godsnaam
op het echte
en niet het rechte pad

Jeroen & Sandra van Let's BUNDL

 

Comment