Bundl - A journey worth sharing

Menu Close menu
Read in English
Meeting People
Sandra Lensink

oktober 5, 2022

Niet Doen in de opvoeding

Elisabeth Donkers deed in mei mee met het Niet Doen Weekend.
In een kort gesprek vertelt ze enthousiast over haar ervaringen.

Elisabeth, wat was voor jou de reden om mee te doen met het Niet Doen Weekend?

Om meer van mezelf te houden. Ik dacht dat dit niet haalbaar was, zo vol negatieve overtuigingen was ik. Ik deed al één jaar mee met de Daily (een dagelijkse Niet Doen oefening) en begon te merken dat ik zachter en opener werd naar mezelf. Dat wekte de nieuwsgierig of een groeispurt ook mogelijk was.

En lukte dat?

Ja! Antwoordt ze volmondig met een grote glimlach op haar gezicht als ze terugdenkt aan het weekend.

In mijn boekje schreef ik ‘door de weerstand heen bewegen’. In dit geval door de weerstand van de aanvallen op mezelf om uiteindelijk bij onvoorwaardelijke liefde uit te komen. Iedere aangeboden structuur was zó behulpzaam in deze bevrijdende beweging. Zoveel kwartjes die als goud door de kassa rinkelden. En dat is bijzonder want goud is precies de kleur waar ik het liefst mee werk in mijn kunstwerken.

Ik kreeg bovendien als compliment van een deelnemer dat ze letterlijk het licht in mij zag groeien. Daar pluk ik nu, in verbinding met anderen, nog steeds de vruchten van.

Samen met Elisabeth val ik even stil om deze prachtige herinneringen te laten landen.

Vervolgens vraag ik haar: ‘hoe pas jij Niet Doen nu het meeste toe?’

Niet Doen heeft grote betekenis gekregen in het opvoeden van onze zoon. Van de week bijvoorbeeld kwam hij thuis van een schooldag waarin voor zijn gevoel alles tegen had gezeten. De letterlijke druppel die voor hem de emmer deed overlopen was een fikse regenbui tijdens de fietstocht naar huis.

Voorheen zou ik mijn armen om hem heen hebben geslagen, een handdoek hebben gepakt en was ik hem gaan afdrogen. Nu deed ik dit allemaal niet. Ik ging rustig op de bank zitten en wachtte tot hij met zijn verhaal begon. Al pratend tegen mijn luisterende oor over de tegenslagen kwamen ook zijn eigen antwoorden en pakte hij zijn telefoon om direct wat zaken op te lossen. Ik hoefde slechts het klankbord te zijn.

Wat een mooi voorbeeld Elisabeth. Lukte het direct om Niet Doen toe te passen in de opvoeding? En voel je verschil in energie nu je het toepast?

Het lukte zeker niet direct. De eerste keren vond ik het ongemakkelijk, spannend en vond ik het moeilijk om mijn oordelen los te laten. Ik had de overtuiging dat ik mijn moederlijke rol pas goed vervul als ik help en oplossingen aandraag vanuit mijn eigen ervaring. Hierin miste ik echter juist vaak de aansluiting met hem. Hij voelde zich niet gehoord en reageerde dan narrig en afgesloten.

Nu ik dit steeds minder doe, zie ik hem als een wijs persoon die zijn eigen antwoorden in zich draagt, ongeacht zijn 12-jarige leeftijd. Bovendien geeft het mezelf ook veel meer rust en ruimte.

Ben je nieuwsgierig hoe Elisabeth kunst maken verbindt met Niet Doen?

Luister dan naar de podcast die ze samen met Ineke Hurkmans maakte.

Comment