Bundl - A journey worth sharing

Menu Close menu
Read in English
Golf
Iron Shirt of Golf
Jeroen Jonk

maart 3, 2016

Iron Shirt of Golf

Inmiddels alweer 3 weken geleden stond de Iron Shirt of Golf week op de agenda in Islantilla, op de grens van Spanje en Portugal. Als een kind zo blij fietste ik met m’n golftas van de camping naar het golfhotel om me aan te sluiten bij de groep. Na 8 weken op reis voelde ik me zowel fysiek als mentaal topfit. Laat die week maar komen. Ik heb er zin en ben er klaar voor, dacht ik!

Iron Shirt of Golf
Dit is een onorthodoxe golfweek. Reinoud heeft de taoistische gedachten van de zwaardvechtkunst namelijk vertaald naar golf. Zo leren we chi kung oefeningen, slowmotion swingen, intuitief putten en links en rechtshandig spelen. Er is een spartaans programma van 7.30 uur tot 22.00 uur. 60% Trainen, 30% spelen, 10% wedstrijd. 5 dagen draaien we hetzelfde programma. De laatste dag spelen we een wedstrijd voor een hoger doel. Op humoristische manier maakt Reinoud ons duidelijk: ‘geen gezelligheid maar intensiteit deze week!’.

De lichte kant van de medaille
In de nog meditatieve staat van het slapen starten we iedere dag met chi kung. Een heerlijk begin. Geen denken, wel  gewaarworden van de sensaties in mijn lijf en van de omgeving. Het grootste cadeau voor mij is het linkshandig, intuïtief putten. Vol verwondering put ik de ballen richting de hole zonder oplijnen en ‘moeilijk doen’. Loslaten gaat prima en ik veroordeel mezelf niet als het even wat anders uitpakt dan verwacht. Heerlijk! Met volle overgave en vrij spelen.

En de donkere kant…
Helaas is het bij mijn swing een heel ander ‘verhaal’. Zowel in de baan als in mijn hoofd. Ik denk ‘vrij’ te swingen maar na 9 holes ben ik 9 ballen armer. Er is dus iets ‘niet goed’ aan mijn swing! 5 dagen ben ik op zoek naar de sleutel. Ik kan hem niet vinden. Vrij swingen en stevig staan is een mooie combi die ik (nog niet) in huis heb. Ik blijf optimistisch ogen. Diep van binnen voel ik echter angst en moedeloosheid opkomen. Mijn ego van deze ‘fantastische sportman met veel balgevoel’ zit in de weg. Hierdoor zet ik me groter neer dan wat de realiteit laat zien. Accepteren dat dit voor nu mijn niveau is, vind ik heel lastig.

Klaar voor de wedstrijd?
Wel of niet ‘in vorm’ maakt niet uit. Een zwaardvechter kan niet weglopen voor een gevecht. Ik ook niet. Gelukkig speel ik voor een hoger doel. Een donatie van € 2,50 per stablefordpunt voor Net4kids. Dit geeft me de kracht om strijdend ten onder te gaan. Mijn swing zorgt ervoor dat ik het hele baan mag bespelen en water, bunkers en bossen mag trotseren. Met de Indiase straatmeisjes in gedachten lukt het me naar het einde toe toch om 18 stablefordpunten bij elkaar te sprokkelen. Zodra ik van de baan kom roept mijn ego hard: ‘onder de maat’. Ik luister er niet naar en accepteer wat is. Even mijn schouders optrekken en met een luid hé hé laten zakken. Dat lucht op. Iedere medaille heeft 2 kanten. Zonder donker, geen licht.

Iron Shirt of golf team, dank voor deze ‘Intense week’

BUNDL - golf coaching

Comment