Bundl - A journey worth sharing

Menu Close menu
Read in English
The Journey
Jeroen Jonk

december 16, 2015

Houffalize Xtrails

Regelmatig kijken we, ter inspiratie, op de trailkalender. Zo ook 2 maanden geleden. Is er toevallig een trail om onze reis mee te beginnen? Onze monden vielen open toen we zagen dat precies in het eerste weekend de wintereditie van de Xtrails gehouden werd in Houffalize. Heel bijzonder omdat we tijdens de Xtrails in Vaals, afgelopen juni, besloten hadden om op reis te gaan. We bedachten ons geen moment en schreven in. Ik voor het hele weekend. Wat inhield: een kamikazetocht van 4km op zaterdagochtend, zaterdagmiddag, deels in het donker, 25km met 600 hoogtemeters en zondag 25km met 950 hoogtemeters. Sandra schreef alleen in voor de zondag omdat ze de week daarvoor Lommel ook ging doen. Ik nam me op dat moment voor om hier ook goed voor te gaan trainen. Maar ja, zoals altijd te druk met werken en geen prioriteit voor het trainen.

Relaxed aan de start
Stress voor de start heb ik normaal eigenlijk niet. Dat maakt mijn voorbereiding relaxed. Een stemmetje in mijn hoofd zegt op zaterdagochtend echter toch dat ik deze combinatietrail wellicht wat heb onderschat. Ben ik te optimistisch over mijn conditie? En hoe is het met mijn scheenbeen wat begin dit jaar gebroken was? Waarom vind ik trailrunnen eigenlijk ook alweer zo leuk? Wat trek ik aan? Niet te warm niet te koud. Eten, drinken, hoofdlampje, nieuwe schoenen wel niet?!Zijn de vragen die rondzingen in mijn hoofd. Ik neem me voor rustig te beginnen. Na de eerste kamikaze run van 4 kilometer maken ik de balans wel op.

Kamikaze run
Op 80% van mijn vermogen, ren ik de eerste 4 kilometers. En wat een plezier heb ik gehad!
Nu weet ik weer precies waarom ik dit zo prachtig vind. Wat ook alweer het grote verschil is met rennen op asfalt. Stijgen is zwaar maar de voldoening om je daarna van de berg te laten ‘vallen’ voelt heerlijk. Opperste concentratie vanwege het terrein is nodig. Zo vergelijkbaar met snowboarden in de diepe sneeuw of windsurfen met stevige wind.

Focus op mezelf
Nu niet te enthousiast worden want ik heb nog 2×25 kilometer te gaan.
Op zaterdagmiddag starten we laat met als gevolg dat we het 2e stuk van de trail run in het donker mogen lopen. Als de zon in een rooie gloed achter de heuvels is verdwenen vraagt elke stap om nog meer concentratie. Ik ben één met de natuur, mezelf en de  lichtstraal voor mijn voeten. In mijn enthousiasme loop ik voor mijn gevoel net wat te hard om de volgende dag ook nog 25 kilomter te kunnen rennen. Maar ‘what the hack’. Dit pakken ze me niet meer af.

Samen uit, samen thuis
Zondag kom ik wat stijfjes uit mijn bed.  Gelukkig gaan vandaag mijn maatjes San en Floyd mee op stap. Geen idee wat er nog in mijn benen zit. Nog niet eerder heb ik 54 kilometers met 1.550 hoogtemeters gelopen in 2 dagen. Traag maar gestaag leggen we de route stijgend en dalend af.  Onderweg genietend van de zon, de gesprekjes met de medelopers, de omgeving en de fysieke inspanning. Ook Sandra valt het zwaar door de stress die het vertrek met zich meebracht. Een beetje op ons tandvlees halen we de finish. Zoals gewoonlijk is Floyd de enige die meer kilometers heeft gemaakt dan nodig is én nog energie over heeft ook.

Moe, zeer voldaan…
en met veel spierpijn kijk ik terug op mijn eerste Xtrails en de start van onze journey. Nu krijgen we dagelijks de tijd om ons uit te leven op onze trailschoenen. No excuses anymore.. Rustig aan meer vertrouwen opbouwen, sterker en fitter worden.  De motivatie stroomt door mijn aderen! Ik droom ervan om voor 100% van een berg af te kunnen vliegen. Ik hou jullie op de hoogte!

Wil jij dit jaar ook meedoen aan de XTRAILS in Houffalize? Lekker trail runnen in de Belgische Ardennen? Dat kan! Wij organiseren samen met BTK Events een trail run reis naar de Houffalize Xtrails van 2016!

Comment