Bundl - A journey worth sharing

Menu Close menu
Read in English
The Journey
Jeroen Jonk

juli 21, 2017

Fladderen

Eergisteren, op het terras van golfbaan Kungsbacka, terwijl Jeroen zich uitleeft met z’n favoriete spelletje, dagdroomt mijn pen dag terug naar 3 dagen Ishoj. Langs uitgestrekte strandwandelingen vergezelt door grillige, zwarte regenbuien in compositie met felle zonnestralen. Langs de zinderende zendag in Kopenhagen. En, als cherry op the cake, museum Arken.

Ratjetoe

Verwachtingsvol blij voel ik me bij metershoge, stralend witte muren bezaaid met een ratjetoe aan kunst. Geen lijn of richting in te ontdekken. De bedenkers geven aan dat ze de voor de hand liggende thema-indeling bewust losgelaten hebben. Om mij, als kijker, de vraag voor te kunnen leggen. Does dividing in boxes give you a deeper understanding of what art is about? In nog géén milliseconde vervangt mijn mind ‘art’ door ‘life’.

samenvoeging2_opt-1

Géén hokjes

Afgelopen februari gaf ik mezelf, tot het einde van dit jaar, tijd om te blijven fladderen door het leven. Zonder ook maar iets te willen sturen, controleren of mezelf in welk hokje dan ook te stoppen. In het vertrouwen dat alle afslagen die ik neem vanzelf op een kruispunt bij elkaar komen. Zonder dat er een ‘ik’ is die een richting bepaald of plannen maakt. Loslaten van veel ideeën over hoe het leven hoort te zijn. De vragen onderzoekend: Waar gaat het leven werkelijk om? En is het mogelijk om zo vrij te blijven leven?

Frusterend lachertje

Loslaten is soms een frusterend lachertje. Als ik wandel, ren, schrijf, fotografeer of op de yogamat lig, stippelt mijn mind daar direct een toekomst bij uit. Om vervolgens, geprogrammeerd op vaste afslagen, in de war te raken. Over al die geniepige schuldstemmetjes die regelmatig langs de kant van de weg staan te schreeuwen: ‘verwend nest, doe iets nuttigs met je leven’, praat ik nu liever even niet.

samenvoeging5_opt

Vrije vogels

Als vrije vogels scheerden wij de laatste dagen via de Zweedse westkust naar de architectonische, kunstzinnige stad Oslo. Vanuit mijn ooghoeken zag ik ontelbare, zinloze pogingen van de controlerende planner om de dag een richting in te sturen. Totale energieverspilling. Ik hoop dat ze dat snel inziet.

samenvoeging staand_opt

Het bezoek aan Arken brengt me op het idee om van al mijn fotografische uitspattingen van de afgelopen week collages te maken. Fladderend. Zonder richting, idee of plan.

 

Comment